Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Ιωδιούχο Κάλιο (ΚΙ) και προστασία από την πυρηνική έκθεση ....


Ιωδιούχο Κάλιο (ΚΙ)

Με αφορμή το τραγικό συμβάν στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία κρίνω σκόπιμη την αναφορά μου στην προσπάθεια προστασίας των πολιτών μετά από πυρηνική τραγωδία.
Η Ιαπωνική κυβέρνηση διανέμει δισκία ΚΙ για την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στο πυρηνικό ατύχημα.
Το ιωδιούχο κάλιο (KI), μπορεί να βοηθήσει στην προστασία μας, εμποδίζοντας την πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου στο θυρεοειδή αδένα
Ο θυρεοειδής, σε αντίθεση με το υπόλοιπο ανθρώπινο σώμα, είναι εξαιρετικά ευάλωτος ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου.
Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν τη μεγάλη διαφορά στα ποσοστά του καρκίνου του θυρεοειδούς και της νόσου του θυρεοειδούς σε περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ το 1986. Άνθρωποι , στους οποίους είχε δοθεί ταχέως ιωδιούχο κάλιο, είχαν ελάχιστες επιπτώσεις στο θυρεοειδή , ενώ σε περιοχές όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, όπου δεν υπήρχε διανομή ιωδιούχου καλίου, παρατηρήθηκε δραματική αύξηση στον καρκίνο του θυρεοειδούς και των ασθενειών του.
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας, σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού σας. Η λειτουργία του αδένα είναι να εκκρίνει ορμόνες.
Οι κύριες ορμόνες που απελευθερώνονται από το θυρεοειδή είναι τριιωδοθυρονίνη, χάριν συντομίας Τ3 και θυροξίνη, χάριν συντομίας T4. Οι θυρεοειδικές ορμόνες βοηθούν τη μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα του σώματος.

Γιατί ο θυρεοειδής αδένας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε ένα πυρηνικό ατύχημα;

Το ραδιενεργό ιώδιο είναι ένα σημαντικό συστατικό που χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς σταθμούς καθώς και στο νέφος της πυρηνικής έκρηξης. Το ραδιενεργό ιώδιο εισέρχεται  στο σώμα μέσω της αναπνοής ή την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και συλλέγονται και φυλάσσονται από τον θυρεοειδή αδένα. Εκεί η συγκέντρωση ραδιενεργών υλικών έχει ως αποτελέσματα ασθένειες απειλητικές για τη ζωή μας, όπως καρκίνο και λευχαιμία.
Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και αυτά που κυοφορούνται, κινδυνεύουν περισσότερο λόγω του μικρού φυσικού μεγέθους και του βάρους τους.
Το ιωδιούχο κάλιο είναι μια ασφαλής, σταθερή μορφή του ιωδίου, εμποδίζοντας έτσι την πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου. Το ιωδιούχο κάλιο είναι το μόνο που η FDA εγκρίνει ως θυρεοειδή-αναστολέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου