Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010

Αρσενικό στο DNA του βακτηρίου GFA-1

image
Η ανακάλυψη του βακτηρίου της οικογένεια των Holomonadaceae που ονομάζεται πρωτοβακτήριο GFA-1 δημιούργησε πολλά ερωτήματα στον επιστημονικό κόσμο. Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές ζωής στη Γη, που συντίθενται δομικά από άνθρακα, άζωτο, υδρογόνο, οξυγόνο, θείο και φώσφορο, το συγκεκριμένο βακτήριο ενσωματώνει στο DNA του τόσο το αρσενικό όσο και τον φώσφορο.
image
Στη λίμνη Μόνο της Καλιφόρνια (Εθνικό Πάρκο Γιοσεμάιτ), σε ένα ιδιαίτερα αλμυρό και αφιλόξενο περιβάλλον όπου δεν ζει κανένα ψάρι, υπάρχει το πρωτοβακτήριο GFA-1. Στο έγγραφο που δημοσιεύεται , οι ερευνητές αναφέρουν ότι ορισμένα από τα βακτήρια μπορούσαν να επιβιώσουν στο αρσενικό και να τo εντάξουν στη κυτταρική βιοχημεία τους. Αντί των συνηθισμένων φωσφορικά πλούσιων DNA, παρατήρησαν αρσενικά πλούσια DNA. Τα υψηλά επίπεδα αρσενικού προέκυψαν επίσης σε πρωτεΐνες και στα λίπη του κυττάρου. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν φασματοσκοπία μάζας, ραδιενεργό σήμανση και Φθορισμό ακτίνων Χ για να επιβεβαιώσουν ότι το αρσενικό ήταν πραγματικά συστατικό των βιομορίων και όχι μόνο ότι μολύνει τα κύτταρα.

Μια μικρογραφία εικόνας σάρωσης ηλεκτρονίων δείχνει GFAJ-1 βακτήρια με υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό.
Το παραπάνω εύρημα προκάλεσε μεγάλη αναταραχή και συζητήσεις στο διαδίκτυο για νέες μορφές Ζώης εξωγήινους κτλ.
NASA's Alien Life News: The Real Story from Science MagazineNASA's Alien Life News: The Real Story from Science Magazine
Το θέμα προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, κυρίως στο Διαδίκτυο, αφού η NASA -που αναζητά κονδύλια για το διαστημικό της πρόγραμμα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο- είχε ανακοινώσει ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου «για να συζητήσει για μία ανακάλυψη στην αστροβιολογία που θα έχει συνέπειες στην αναζήτηση αποδείξεων για την εξωγήινη ζωή». Έτσι, οι λάτρεις του Διαστήματος και των εξωγήινων πλημμύρισαν τη μπλογκόσφαιρα με εικασίες για τη σημασία αυτής της ανακοίνωσης. Ας περιμένουμε περισσότερες ανακοινώσεις και πειραματικά αποτελέσματα για να βγάλουμε ασφαλή αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου