Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010

FoodChain

FoodChain

Καλώς ήλθε το μικρόβιο

ΑΛΚΗΣ ΓΑΛΓΑΔΑΣ | Κυριακή 27 Ιουνίου 2010


Χρειάζoνται πλέον κάποιες γνώσεις χημείας και βιολογίας για τις αγορές μας στο υπερμπακάλικο της γειτονιάς,είτε κατοικούμε στην Κυψέλη είτε στην Ορεστιάδα.Στερόλες, πολυφαινόλες,ινβερτοσάκχαρα και βέβαια τα γνωστά από παλαιότερα προβιοτικά και πρεβιοτικά.Είναι μια γενικότερη τάση των μεγάλων εταιρειών τροφίμων να μπολιάζουν τα προϊόντα τους με διάφορα καλούδια που υπόσχονται να κάνουν την υγεία μας ακόμη καλύτερη.Η αιτία,πέρα από τις προόδους στη χημεία τροφίμων,είναι ίσως και η προσπάθεια των εταιρειών να απενοχοποηθούν για άλλα προϊόντα όχι και τόσο υγιεινά που παράγουν.

Βεβαίως πρέπει να παραδεχθούμε ότι και εμείς δεν τρεφόμαστε σωστά και έτσι μάλλον έχουμε ανάγκη τα εν λόγω προϊόντα,που γίνονται πάντως θελκτικότερα με την ανεξέλεγκτη διαφήμιση.

Τι είναι τα προβιοτικά; Πρόκειται για οποιοδήποτε τρόφιμο,ποτό ή διαιτητικό συμπλήρωμα που περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς σε αριθμό ικανό να αλλάξει τους πληθυσμούς των μικροβίων γενικά στο εσωτερικό ενός οργανισμού και να έχει ευεργετική για την υγεία του δράση.

Τι είναι τα πρεβιοτικά; Κάτι διαφορετικό από τα προβιοτικά αλλά με ίδιο στόχο.Είναι ουσίες (όχι μικροοργανισμοί) που βάζουμε στο διαιτολόγιό μας για να προωθήσουν την ανάπτυξη στο παχύ έντερο καλών για τον οργανισμό μικροβίων.Πιο συγκεκριμένα,τα πρεβιοτικά (φρουκτοολιγοσακχαρίτες,ινουλίνη, λακτουλόζη),χαρακτηρίζονται και «ίνες» με την έννοια ότι περνούν από το στομάχι και το λεπτό έντερο χωρίς να χωνεύονται και φθάνουν στο παχύ έντερο ως λαχταριστοί μεζέδες για μικροοργανισμούς που μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούν σε αριθμό και να μην αφήσουν ζωτικό χώρο και τροφή για όσα βλαβερά μικρόβια βρίσκονται στην ίδια περιοχή.Κρεμμύδια, σκόρδα και μπανάνες μπορεί να περιέχουν τέτοιες ουσίες αλλά,όπως ισχυρίζονται οι εταιρείες,όχι σε ικανή ποσότητα,αφού εκτιμάται ότι η ημερήσια δόση πρέπει να φθάνει τα 4 γραμμάρια. Που δεν υπάρχει αμφιβολία,ακούγονται λίγα αλλά είναι ακριβοπληρωμένα.

Και με τα προβιοτικά τα πράγματα ως προς το κόστος δεν είναι καλύτερα.Η δράση τους πάντως είναι ευπρόσδεκτη αλλά η άφιξή τους στο παχύ έντερο,αφού πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς,περισσότερο προβληματική.Διότι έχουν να περάσουν από το στομάχι,μια περιοχή τοξική γι΄ αυτά,εξαιτίας των οξέων της χώνεψης και να παραμείνουν στη ζωή.Ο Lactobacillus GG (αφού τον ανακάλυψαν οι Gorbach και Goldin), ένα σύμπλεγμα από οκτώ διαφορετικούς μικροοργανισμούς (VLS#3),ή το Βio-Κ+ είναι μέσα στους χρήσιμους επιβάτες των «πειραγμένων» γιαουρτιών και άλλων γαλακτοεπιδορπίων στο ράφι.Μόνο που θα πρέπει κανονικά να αναφέρεται και ο πληθυσμός ανά μερίδα που καταναλώνεται,διότι δεν αρκεί απλά να περιέχονται αλλά και η ποσότητά τους να μην είναι μικρότερη από 1 δισεκατομμύριο.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα, οπότε ο ημιπληροφορημένος καταναλωτής πέφτει ενίοτε θύμα. Και ένα τελευταίο,που επισημαίνει ο Joe Schwarz,καναδός διευθυντής του ΜcGill University΄s Οffice for Science,στο βιβλίο του «Αn apple a day»: «Οι βιομήχανοι τροφίμων σπεύδουν να εφοδιάσουν τα γιαούρτια τους με διάφορους επιθυμητούς μικροοργανισμούς.O Lactobacillus Casei προστίθεται από κάποιους για βελτίωση της αντίστασης στα μικρόβια και ο Βifidobacterium Αnimalis για την υγεία του πεπτικού.
Αλλά οι ισχυρισμοί τους δεν υποστηρίζονται με αποδείξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου