Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Ανησυχητικά επίπεδα του αντιμονίου που βρέθηκαν στο δημοφιλές χυμούς φρούτων

01 March 2010

Μια δυνητικά θανατηφόρα τοξίνη σε συγκεντρώσεις έως και 17 φορές υψηλότερα από εκείνα που σε προηγούμενες μελέτες που έχει ανιχνευθεί σε δημοφιλή χυμούς φρούτων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Royal Society of Chemistry.

Κοιτάζοντας 42 ποτά χυμού από 16 διαφορετικές μάρκες, οι επιστήμονες βρέθηκαν συγκεντρώσεις αντιμονίου παραπάνω όρια της ΕΕ για το πόσιμο νερό σε οκτώ προϊόντα. Δεν προηγούμενες εκθέσεις των ποτών που υπερβαίνουν το όριο αυτό υφίσταται.

Αντιμόνιο και πολλές από τις ενώσεις του είναι τοξικά. Κλινικά, δηλητηρίαση αντιμόνιο είναι πολύ παρόμοια με δηλητηρίαση με αρσενικό. Στη μικρή αυτή, αντιμόνιο προκαλεί πονοκεφάλους, ζάλη και κατάθλιψη, αλλά σε μεγάλες δόσεις προκαλεί βίαιες και συχνές έμετος και θα οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε λίγες ημέρες. Η ανακάλυψη, τονίζεται στην Εφημερίδα της παρακολούθησης του περιβάλλοντος, οδήγησε τους επιστήμονες να ζητούν την εκτενή έρευνα.

Συγκεντρώσεις μέχρι τον συντελεστή 2,7 πάνω από το όριο της ΕΕ για το πόσιμο νερό βρέθηκαν σε 42 ποτά, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων, διάφορα φρούτα και φράουλα, σε 16 μάρκες που λαμβάνονται από τις τοπικές παντοπωλεία στην Ελλάδα, τη Δανία και τη Σκοτία. Όλα παρήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα ιδιαίτερο εμπορικό σήμα της φραγκοστάφυλο χυμό ευρέως διαθέσιμα στους καταναλωτές έδειξε "ιδιαίτερα υψηλό" συγκεντρώσεις αντιμονίου. Η συνολική αύξηση μπορεί να οφείλεται σε αντιμόνιο είτε είναι διαρροή από το υλικό συσκευασίας ή εισάγονται κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Για την έκθεση αυτή, το επίπεδο της συγκέντρωσης αντιμονίου μετρήθηκε σε 42 δοχεία των ερυθρών συμπεριλαμβανομένων των χυμών φρούτων φραγκοστάφυλο, φράουλες, σμέουρα, βύσσινο, δυόσμο και τα συνθετικά καραμέλα με επαγωγική σύζευξη φασματομετρία μάζας πλάσματος (ICP-MS). Τα αποτελέσματα έδειξαν αντιμόνιο σε χυμούς με έως και 17-φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με προηγούμενες εκθέσεις σχετικά με τα μεταλλικά νερά σε ΡΕΤ, φιάλες.

Αντιμόνιο δεν έχει καμία γνωστή βιολογική λειτουργία και τις επιπτώσεις της μακροπρόθεσμης έκθεσης του ανθρώπου είναι άγνωστες. Τριοξείδιο του αντιμονίου, ύποπτη καρκινογόνος και αναγράφεται ως ρύπος προτεραιότητας από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, χρησιμοποιείται ως καταλύτης στην παραγωγή ταινιών τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET), το οποίο χρησιμοποιείται για τη συσκευασία των τροφίμων.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με αντιμονίου έκπλυσης σε εμφιαλωμένο νερό έχουν ερευνήσει τις επιπτώσεις της μεταβλητής φυσικές συνθήκες, όπως η ώρα, η θερμοκρασία και το φως του ήλιου. Claus Hansen, αλλά και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Δανία, σκέφτηκαν ότι το κιτρικό οξύ είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό αντιμόνιο εκχυλιστή όξινα ποτά φρούτων μπορεί να εκλυθεί περισσότερο αντιμόνιο από το νερό από τις φιάλες από PET.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιμονίου, βρέθηκαν σε μια συγκεκριμένη μάρκα φραγκοστάφυλο χυμό, ήταν πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα της ΕΕ για το πόσιμο νερό (5 μικρογραμμάρια ανά λίτρο). Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα του αντιμονίου ήταν υψηλή σε χυμούς, η ομάδα ήταν σε θέση να προσδιορίσει την πηγή της μόλυνσης, που θα μπορούσαν να προκύψουν από την ποιότητα των υλικών συσκευασίας, η παραγωγική διαδικασία ή ποτά από ζάχαρη-ενισχυόμενο εξαγωγή.
«Οι συγκεντρώσεις αντιμονίου στα προϊόντα που δοκιμάζονται πρέπει να υπερβαίνει το όριο αντιμόνιο στο πόσιμο νερό της ΕΕ, αλλά δεν υπάρχουν όρια αντιμόνιο για τα τρόφιμα ώστε καμία νομοθεσία δεν έχει σπάσει», λέει ο Χάνσεν. "Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα επίπεδα που διαπιστώθηκαν αντιμόνιο είναι αβλαβή. Η έκθεση του ανθρώπου σε αντιμόνιο αυξάνεται και από το αντιμόνιο δεν έχει καμία γνωστή βιολογική λειτουργία, υπάρχει ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της."
Agneta Oskarsson, ειδικός στον τομέα της τοξικολογίας τροφίμων στο Σουηδικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, δήλωσε: «Η εργασία αυτή τονίζει την ανάγκη για την παρακολούθηση της έκθεσης και οι κίνδυνοι για την υγεία λόγω της αυξημένης χρήσης των εν λόγω στοιχείων η γνώση σχετικά με την έκθεση αντιμόνιο και τοξικότητα είναι σπάνια, Συνεπώς περισσότερα δεδομένα σχετικά με την ειδογένεσης αντιμόνιο απαιτείται. "

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Έχουμε μετράται αντιμόνιο σε χυμούς με έως και 17-φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκθέσεις σχετικά με ποτά σε φιάλες από PET. Τάσεις του υλικού δεδομένα δείχνουν ότι το αντιμόνιο έχει διαρροή από το υλικό συσκευασίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το αντιμόνιο ήταν παρούσα πριν από τη συσκευασία. Ως εκ τούτου, δικαιολογείται η λήψη περαιτέρω μελέτες. "

Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να εντοπίσει την πηγή της μόλυνσης και να εξετάσουν εάν οι πράξεις της ζάχαρης, ως παράγοντα για την εξόρυξη αντιμόνιο σε ΡΕΤ υλικά, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμούς στη χρήση του ΡΕΤ για τη συσκευασία της ζάχαρης πλούσια σε είδη διατροφής.

References

Elevated antimony concentrations in commercial juices
Claus Hansen, Alexandra Tsirigotaki, et al, Journal of Environmental Monitoring., 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου