Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

Διάλυμα διαίτης " Βήμα Science"

Διάλυμα διαίτης
Φανταστείτε ένα διάλυμα το οποίο μετά την κατάποσή του θα σας κόβει την πείνα τόσο ώστε να μην «τσιμπολογάτε» ποτέ. Μπορεί να μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, ωστόσο πρόκειται για απτή πραγματικότητα που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στο πεδίο της «μάχης» με την παχυσαρκία.

Ετοιμάζεται στα εργαστήρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και μάλιστα ένας από τους βασικούς «δημιουργούς» του είναι Ελληνας, ο ερευνητής Φώτης Σπυρόπουλος. Η βάση του διαλύματος είναι ένα ευρέως διαδεδομένο υδροκολλοειδές· τα υδροκολλοειδή είναι φυσικά πολυμερή που περιέχονται σε πλήθος τροφίμων (π.χ. το άμυλο του ψωμιού). Μετά την κατάποσή του το διάλυμα είναι σχεδιασμένο να «εκμεταλλεύεται» το όξινο περιβάλλον του στομάχου προκειμένου να μετατρέπεται σε τζελ, το οποίο προσφέρει αίσθημα πληρότητας. Το άτομο νιώθει δηλαδή χορτάτο όπως μετά την κατανάλωση στερεών τροφών και όχι ενός απλού ροφήματος. Ετσι το αίσθημα πληρότητας διαρκεί για μεγαλύτερο διάστημα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες «τσιμπολογήματος» ανάμεσα στα κύρια γεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου