Σελίδες

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Είναι Θέμα Χημείας .........

Μια σελίδα η οποία περιέχει θέματα που περιστρέφονται γύρω από την χημεία αλλά και τις φυσικές επιστήμες . Ελπίζω να είναι βήμα επικοινωνίας με τους συναδέλφους καθηγητές ΠΕ-4 αλλά και τους μαθητές που θέλουν να έρθουν πιο κοντά στο"μαγικό" κόσμο της γνώσης !!!!!
Αυτό το blog ευελπιστώ να είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει την καλύτερη προσέγγιση της Χημείας μέσα από μια διαφορετική και πιο άμεση επαφή.
Η Χημεία δεν είναι μια επιστήμη που περιέχει μόνο τύπους ενώσεων , χημικές εξισώσεις ....... Η χημεία είναι τρόπος σκέψης, είναι η επιστήμη που μας βοηθά να έρθουμε πιο κοντά στην εξήγηση της ζωής. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται η Χημεία πρέπει να γίνει πιο φιλικός, πιο άμεσος. Η Χημεία εξηγεί τον κόσμο μας , συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα της ζωής μας , μας διασκεδάζει, μας προσφέρει απολαύσεις. Η χημεία ιστορικά έσωσε τον κόσμο από την πείνα, τους λοιμούς και έδωσε την ευκαιρία να συναντηθούν οι πολιτισμοί.
Η Χημεία είναι τελικά κουλτούρα ......

Η χημεία είναι πράσινη !!!!

Η ευαισθητοποίηση του πολίτη, του μαθητή και όλων μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος γίνεται πιο εύκολη διαδικασία αν μπορούμε να σκεφτούμε σε μοριακό επίπεδο. Η ανακύκλωση των υλικών πρέπει να περάσει από το δωμάτιο μας , από το σπίτι μας, από τη γειτονιά μας , από τον χώρο εργασία μας , από τους φίλους μας , από όλους ......

Η διδασκαλία της Χημείας

Η διδασκαλία της Χημείας χρειάζεται διαφορετική φιλοσοφία. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους μαθητές μας με την πραγματική Χημεία μέσα στο φυσικό μας περιβάλλον το εργαστήριο, με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, με την σύνδεση της γνώσης με την καθημερινή ζωή, με την προσέγγιση και των μαθητών που δεν έχουν χημικό υπόβαθρο , με την προσθήκη της τεχνολογίας μέσα στη διδασκαλία μας, να γίνουμε πιο άμεσοι. Η Χημεία δεν είναι επιστήμη μόνο για μια ελίτ μαθητών . Η Χημεία είναι τρόπος σκέψης για όλους μας , δεν είναι μόνο πληροφορίες , είναι εργαλείο που χρειάζονται όλοι οι αυριανοί πολίτες.
Πολίτης χωρίς γνώσεις χημείας γίνεται εύκολο θύμα των προϊόντων χαμηλή ποιότητας (και επικίνδυνων τις περισσότερες φορές). Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ιστορίες εξαπάτησης καταναλωτών με προϊόντα τα οποία τελικά δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που έλεγαν οι πωλητές τους.

Υπουργείο Παιδείας και Χημεία

Τι κάνει το κράτος για όλα αυτά ; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο μπορούμε εύκολα να απαντήσουμε εμείς οι χημικοί: Δεν ακούει κανένα ............ Ο ύπνος !!!!!! Δε βαριέστε ............
Το 2000 ξεκίνησε το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο στέλνει στα πανεπιστήμια νέους φοιτητές με μηδενικές γνώσεις Χημείας. Μπαίνει ο νέος φοιτητής για παράδειγμα στο Χημικό τμήμα ή στους Χημικούς Μηχανικούς ή σε μια από τις 134 σχολές που διδάσκεται Χημεία χωρίς να γνωρίζει σχεδόν τίποτα από βασικές γνώσεις Χημείας. Μπορεί να "γνωρίζει" όμως μια ψευδογλώσσα στους Η/Υ ή να έχει διαβάσει για τη οργάνωση επιχειρήσεων. Είναι πιο συναφείς οι γνώσεις αυτές από αυτό που θα σπουδάσει !!!! Η ΕΕΧ οι φορείς των πανεπι- στημίων διαμαρτύρονται αλλά δεν ασχολείται κανένας κρατικός φορέας με αυτά ............
Τι γίνεται με το πρόβλημα ; Η λύση: φροντιστήρια και στο πανεπιστήμιο , υποβάθμιση των πτυχίων, απογοήτευση των φοιτητών και μια χώρα που "παράγει" χιλιάδες πτυχιούχους κάθε χρόνο αναγκάζεται όμως να εισάγει εκτός από αγαθά και γνώση.
Είναι αργά πια !!!!! Κάτι πρέπει να γίνει ..............
Φιλικά
Δημήτρης Μεϊντάνης
Χημικός

2 σχόλια: